maanantai 22. helmikuuta 2016

Kuinka syödä terveellisesti ravintolassa?

Monen keventäjän maailma romahtaa kun tulee kutsu ravintola illalliselle. On tehtävä päätös. Ratkeaako dieetti vai jäänkö kotiin? Itsensä kotiin lukitseminen tai tupperware rasian mukana rehaaminen ravintolaan voivat olla ratkaisuja mutta jos miettii terveellistä ruokavaliota elämäntapana, ei pikaratkaisuna nopeaan painon pudotukseen on opittava tasapaino. Jos syö pääosin kevyesti, ei yksi ravintola-illalinen tai jälkiruoka kaada maailmaa, mutta se miten siihen suhtautuu on tärkeää. Ajatusmaailma jossa kieltää itseltään kaiken johtaa monesti siihen että sitten kun sinne ravintolaan päästään otetaan asenne että no, kun nyt kerran olen täällä niin vedetään sitten kaksin käsin. Aterian jälkeen tai viimeistään seuraavana päivänä podetaan hirveää syyllisyyden tunnetta ja pahimmassa tapauksessa rankaistaan itseään entistä ankarammalla kurilla, joka johtaa uuteen retkahtamiseen.

Kun oppii että on olemassa kultainen keskitie, voi ruuasta nauttia ilman syyllisyyttä ja oma mielenterveys kiittää. No kuinka tämä onnistuu? Jos lähtee tarkastelemaan ruokavaliota "makronäkökulmasta voidaan todeta että painonpudotukseen tai ylläpitoon vaaditaan tietty kalorimäärä, joka koostuu tietyistä määristä proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja. (Helppo paikka laskea omat makronsa on esimerkiksi Täällä (englannin kielinen sivu)

Useimmissa ravintoloissa ruoka on rasva ja hiilaripainotteista (lue: kastikkeet, lisukkeet) ja jollei tähän kiinnitä huomiota voi päivän kalorinsaanti ylittyä reilusti, ja esimerkiksi proteiinin saanti jäädä puutteelliseksi.

Muutamia vinkkejä:

  • Useimmilla ravintoloilla löytyy ruokalistat netistä joten kun suunnittelette ravintola-illallista, voit katsoa onko tarjolla terveellisempiä vaihtoehtoja, ja valita ravintolan sen mukaan.
  • Ravintolan löytyessä kannattaa päättää jo etukäteen mitä tilaa ja ravintolaan tullessa pitää kiinni päätöksestään. Monien annoksien ravintosisällöt löytyvät myös netistä, joka tekee asioista huomattavan helppoa.
  • Päivän muut annokset voi yrittää pitää proteiinipitoisena, ja vähentää rasvaa ja hiilareita niissä.
  • Vaihda ranskalaiset tai kermaperunat salaattiin, lämpimiin vihanneksiin, tai esimerkiksi uuniperunaan.
  • Kannattaa tarkistaa tuleeko esimerkiksi lämpimät vihannekset öljyssä paistettuna vai grillattuina.
  • Tilaa kastike erikseen niin voit säädellä sen määrää annoksessa. Kastike on yleensä täynnä rasvaa, ja se voi tehdä viattoman kuuloisesta salaatistakin kaloripommin.
  • Jos mahdollista, jätä viinit ja kaloripitoiset drinkit pois. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa valita vähäsokerisia juomia, kuivaa valkoviiniä tai lantrinkina light-limsaa. (Lisäaine-kammoisille voidaan tässä vaiheessa todeta että jos pelkää niin paljon myrkkyjen laittamista kehoonsa kannattaa varmaan jättää viinat kokonaan juomatta)




    Tässä esimerkki oikeasta elämästä.
Amarillo Big Burger





Alkuperäinen Hill Billy's Country chicken annos


Tapasin lauantaina muutaman ystävän Amarillossa, ja vaikka en yleensä ketjuravintoloista välitä, voidaan kiittää netistä helposti löytyvää ruokalistaa ja sen ravintoarvoja

Tarkistuksella selvisi että esimerkiksi Amarillon Big Burgerissa on 2042 kaloria, Proteiinia 66,4g Hiilihydraatteja 157,0 g ja Rasvaa 124,2 g. 
Nopealla laskutoiminnolla voidaan todeta että ravintoarvot ovat esimerkiksi rasvan osalta tuplamäärä meikäläisen päivittäisestä tarpeesta, ja pelkästään tämän syömisellä huitelisi jo kalorimääräkin yli.

Hill Billy’s Chicken annos oli ravintoarvojensa perusteella houkuttelevin 768 kaloria, 39,2 g Proteiinia 73,4 g hiilihydraatteja ja 32,4 g rasvaa. 

Tavalliseen tapaan pyysin kastikkeen erikseen, lämpimät vihannekset valmistettuina ilman öljyä ja ranskalaisten sijaan talon salaattia. Näin ollen annoksen kalorimäärä laski rasvan osalta miltei olemattomaksi, ja hiilihydraateistä lähti noin 40 g heittämällä. 

Kas noin, annos sujahti päivän makroihin! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti